Căscatul
Căscatul apare atunci când creierul nostru are nevoie de somn.
Alte explicații spun că el este un mecanism de reglare a diferențelor de presiune dintre mediul extern și cavitatea urechii medii, prin trompa lui Eustache sau că ar fi un indice al concentrației scăzute de oxigen din încăperea unde ne aflam.
Întinderile de dimineață
Instinctiv ne întindem cu scopul de a ne pregăti corpul pentru sarcinile fizice ce urmează să le facem peste zi. În același timp, întinderile ne lucrează mușchii, ne refac fluxul de sânge și ne îmbunătățesc starea de spirit.
Stranutul
Atunci când căile nazale se umplu cu o substanță iritantă sau alergenă, plămânii noștri, se contractă involuntar foarte rapid rezultând o rejecție de aer cu o viteză uimitoare. Astfel strănutul este modalitatea organismului de a ne curăța căile respiratorii.
Sughițul
Uneori atunci când mâncam foarte repede și înghițim bucăți mari de mâncare sau pur și simplu așa din senin, nervul pneumogastric se poate irita. Aceasta reacție este în strânsă legătură cu stomacul și cu diafragma. Rezultatul este o porție de sughiț.
Tresăritul din timpul somnului
Este un ciudat sentiment, atunci când ne punem în pat să adormim și după ceva timp corpul ne este străbătut ca de un șoc electric. În acest moment, toți mușchii se contracta atât de puternic încât ne trezim imediat.
Acest fenomen este rezultatul faptului că atunci când suntem pe punctul de a adormi, frecvența respirației scade rapid, în timp ce pulsul încetinește doar foarte puțin iar mușchii sunt relaxați. În mod uimitor, creierul interpretează aceste evoluții ca prevestind moartea. Așa că el încearcă să ne salveze, oferindu-ne un șoc.
Leșinul și pierderea memoriei
În anumite situații tensionate și experimente neplăcute, organismul pur și simplu se autoprotejează leșinând.
De multe ori această stare este însoțită și de o pierdere de memorie, făcând ca să nu ne mai amintim de acele momente.
Totuși, undeva în creierul mic, se păstrează aceasta informație și va constitui pe viitor o sursă aievea în visele de coșmar.
Pielea de "găină"
Pentru a nu pierde căldura din corp, pielea își micșorează porii, făcând astfel să se zbârlească firele de păr de pe mâinile sau piciorele noastre.
Cu acest procedeu, organismul nostru, rezistă mai ușor la condițiile climatice nefavorabile.
Lacrimile
Lacrimile ne curăță ochii protejându-ne de microbi și de bacterii.
Dar ele în cadrul plânsului sunt și un instrument de "apărare emoțională"
Psihologii cred că, în situațiile de stres corpul nostru, pur și simplu, se descarcă de durere sufletească prin lacrimi.
Încrețirea pielii la apă
Atunci când pielea noastră se află în contact mai mult timp cu apa, ea suferă o modificare anatomică, încrețându-se devenind astfel mai 'antialunecoasă'
Se crede că aceasta ajută la o adaptare a corpului nostru la o mai bună deplasare, având o aderență mai mare prin mediul umed.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu