• Psihologie la ziHome       
  • Curiozitati la ziCuriozitati  
  • Informatica la ziInformatica
  • Filosofie la ziFilosofie      
  • Romantism si poeziePoezii         
  • HomeMuzica         
  •      

Stresul - ostilitatea societății

Dacă nu eşti acord cu lumea intri în conflict cu ea.
Dacă eşti de acord cu toată lumea, atunci intri în conflict cu tine înșuți !

        Stresul este un factor nociv, ce ne strică armonia și echilibrul sentimentelor, ne provoacă disconfort, frică, irascibilitate, anxietate, sau mai grav ne poate ''stârni'' unele boli ce stagnează de mai demult în corpul nostru.
El se traduce printr-o ostilitate, o primire neprietenoasă a ființei noastre de către mediul sau cu societatea ce ne înconjoară.
Ce evită adesea să ne spună psihologii, când vorbesc despre stres, e că oamenii răi, oamenii morocănoși, oamenii afurisiți, sunt principalii generatori de stres, și pe care îi întâlnim la tot pasul, la locul de muncă, pe stradă, printre vecini, în instituțiile publice, etc.
'Dar mai sunt oameni haini
Ce au la inimă venin
Umblă supărați mereu
Le fac și altora rău'

(versuri dintr-un cântec de-a lui Nicolae Glib)
Aceștia cu o simplă vorbă îți pot strica buna dispoziție pentru tot restul zilei (apropo - întreabă-i dacă cred în Dumnezeu și 99 % îți vor răspunde cu da !).
La locul de muncă, în general, șefii sunt factorii de stres și nu munca în sine.
În fața morții suntem cu toții egali, dar unii dintre noi, se cred moștenitorii pământului.
Sărăcia și lipsa banilor sunt de asemenea un factor stresant - un atribut al societății noastre moderne.
Mediul natural cu factorii săi climatici extremi (frig, căldură, pericole, etc.) a devenit mai puțin stresant în condițiile zilelor de astăzi.

Simplul gest de a ține de mână un apropiat într-o situație de stres duce la reducerea considerabilă a anxietății amândurora. Gestul apare natural, instinctiv, când vrem să alinăm sau să îmbărbătăm pe cineva.

Ne putem apăra de stres retrăgându-ne și acordând o mai mare atenție familiei și casei în care locuim, căci ele sunt adevăratele valori în viața noastră.
Animalele de companie, audierea de muzică, o plimbare într-o oază de liniște din natură, sunt deasemenea medii sedative de descărcare a stresului.
Dar cel mai bine e să transformăm întâmplările rele care ni se întâmplă în oportunități favorabile nouă. De exemplu dacă ai fost dat afară de la servici poate e mai bine că s-a întâmplat așa căci în viitor vei găsi un altul mai bun.

Unii psihologi afirmă că ar exista şi un stres pozitiv.
Eu pun la îndoială acest lucru, în primul rând pentru că noi nu trăim în rai, ci într-o lume ce se bazează pe lupta de supraviețuire iar streul înseamnă ceva de lungă durată.
În al doilea rând chiar dacă există stres pozitiv, efectele lui sunt cu total diferite.
Tot ni se dă ca exemplu de stres pozitiv, momentele fericite de la nunta cuiva, dar să fim serioși, pentru că atunci grijile ca totul să (fie) iasă bine, sunt așa de mari încât acesta numai stres pozitiv nu e.

Viața ar putea fi minunată, dacă lumea te-ar lăsa în pace!
(Charlie Chaplin)

În aceeași categorie : Frica - prieten sau dușman ?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu