• Psihologie la ziHome       
  • Curiozitati la ziCuriozitati  
  • Informatica la ziInformatica
  • Filosofie la ziFilosofie      
  • Romantism si poeziePoezii         
  • HomeMuzica         
  •      

Personalitatea nostră - o carte de vizită


Când ne aducem aminte de o anumită persoană, ne apare în mintea noastră o imagine a ei.
O imagine complexă care pe lângă trăsăturile ei fizice ne mai apare și o aură a personalității sale. Un halou ce poate fi compus din funcția și averea pe care o deține acea persoană în societate dar și din însușirile sale psihice și spirituale.
De aceea, fie că vrem sau nu, suntem asociați întotdeauna cu valorile spirituale și materiale pe care le avem în spatele nostru și suntem judecați de către ceilalți ca atare.
Deși există o imensă semnificativă de literatură de specialitate în sprijinirea a unui model cu 5 factori de personalitate, cercetătorii nu sunt întotdeauna de acord cu privire la etichetele exacte pentru fiecare dimensiune.
Cu toate acestea, aceste 5 categorii sunt de obicei descrise după cum urmează:



Extravertitul: Are înclinație către lucrurile exterioare din afara eului său.
Se adaptează foarte ușor la ambianța lui socială. Această trăsătură include caracteristici, cum ar fi excitabilitate, sociabilitate, limbuție, asertivitate și cantități mari de expresivitate emoțională.
El caută mereu relații și prietenii noi. De asemenea îi plac călătoriile și aventurile.


Parolistul: Această dimensiune de personalitate include atribute cum ar fi: Cere și oferă încredere, are înclinație spre altruism și ordine în tot ceea ce face.
Acest tip de persoană este ideal pentru profesiile militarizate.


Conștiinciosul: Are un nivel ridicat de gândire, cu un control al impulsurilor bun și un comportament cu un scop în sine.
Are o mare răbdare și este foarte atent la detalii.
El dacă face ceva, o va face foarte meticulos.
Întotdeauna caută perfecțiunea și este nemulțumit de persoanele din jurul său sau chiar de el însuși. Dar la rândul lui provoacă o reacție de respingere și monotonie.


Nevroticul: Persoanele cu această trăsătură au tendința de a experimenta o instabilitate emoțională, cu anxietate, cu toane și o vădită iritabilitate, trecând repede de la veselie la tristețe și invers.
Foarte greu le înțelegi dorințele și acțiunile acestor persoane dificile în relații.


Iertătorul: Această trăsătură are caracteristici cum ar fi excesul de toleranță și de bunătate. Persoana de tipul acesta se supără foarte greu are o imaginație optimistă și înțelegătoare cu cei din jurul său, de te miri cum încap atâtea în ea.
Ea iartă și uită toate răutățile care i sa-au făcut, fiind gata să stea în orice moment la masă cu dușmanii săi.


Eu cred că pot exista de asemenea persoane care pot să includă caracteristicile a două sau chiar mai multe din tipurile cele menţionate mai sus.
O ființă umană este un univers, care poate conține o sumă infinită de trăsături psihice în funcție de programarea genetică primită de la strămoșii săi cât și altele noi însușite de la provocările societății în care trăiește.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu