Caracterul și firea oamenilorPsihologii au o tendință păcătoasă de a simplifica lucrurile și însușirile pe care le au oamenii. În concepția lor cred că îi pot clasifica și cataloga în diferite tipuri.
Nu este deloc așa, fiecare individ reprezintă un univers unic în sine și nici unul nu este perfect identic cu un altul.

Lumea te cunoaște
- deci ești unic!
Unii confundă 'caracterul' cu 'temperamentul'
În dicționare caracterul este definit astfel - 'ansamblul însușirilor fundamentale psihice-morale ale unei persoane, care se manifestă în modul de comportare, în ideile și în acțiunile sale'.
Deci caracterul unui individ poate fi mai bun sau mai rău, deși de multe ori în multe afirmații cotidiene se folosește doar sensul pozitiv al cuvântului și care ar echivala cu demnitatea sau morala.
Într-un grup sau o asociație contează foarte mult caracterul indivizilor pe care aceștia îl formează.
Caracterul se moștenește de la părinți (este ereditar, partea psihică) dar se și dobândește (partea morală) pe parcursul experiențelor trăite în viață spre deosebire de temperament care rămâne fix cu doar ceea ce se moștenește.
Temperamentul sau firea oamenilor este ansamblul trăsăturilor fiziologice și nervoase ale unei persoane, care determină diferențieri psihice și de comportament între indivizi. El reprezintă energia vitală, avântul, sau elanul unei persoane.
Psihologii împart oamenii în patru mari categorii de temperament în funcție de unele componente din sânge:
- sangvinici (nivel mai mare de dopomină),
- colerici (nivelul mai mare de testosteron),
- flegmatici (nivelul mai mare de estrogen),
- melancolici (nivelul mai mare de serotonină).
De asemenea, s-a dovedit științific că sunt diferențe de comportament al oamenilor după grupa de sânge pe care o au fiecare: http://eymilus.blogspot.ro/2013/07/ce-grupa-de-sange-aveti.html
Acestea sunt clasificările la nivel de individ, dar s-ar mai putea face grupări de temperament între etnii, rase și popoare.
Dar nu se face, pentru că cine o va face, va fi acuzat de rasism !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu