Vorbele și oamenii
Persoanele închise


    Persoanele introvertite au un orizont mic, îngust și sunt orientate spre sine însuși, spre lumea lor subiectivă. Sunt stăpânite de principii absolute, categorice și exclud alte opinii.
Se adaptează greu, sunt rigide, noul le stârnește parcă teamă ca și când ar ascunde primejdii necunoscute. Se simt legate de trecut, de obiectele lor vechi. Sentimentele lor sunt delicate și sensibile.
Comunicarea lor verbală se limitează doar despre ei si ce se află in apropierea lor.
Dar asta nu înseamnă că acest tip de persoane sunt mai tăcute si că vorbesc mai puțin. Sau că nu-și bârfesc vecinii.
Dacă vrei să conversezi ceva cu o asemenea persoană de exemplu: despre ce s-a întâmplat în țara vecină, aceasta 'va face ce va face' și va muta discuția tot unde vrea ea adică în jurul ei.
Îți va vorbi doar despre persoanele ei apropiate sau ce a mai făcut ieri, etc. Dacă insiști în discuție, riști să nu mai fii băgat în seamă!
Totuși calitațile lor constau în aceea ca sunt foarte buni familiști, sunt ordonați și foarte muncitori.


Persoanele deschise


   Persoanele extrovertite au o orientare mai largă și hotărârile lor sunt determinate de imprejurări exterioare.
Ei sunt oamenii cu întrebări cu gândire abstractă.
Sunt stăpânite de spirit practic, de necesitate. Se adaptează rapid la situatii noi. Caută mereu ceva nou, se extind și se risipesc în problemele lumii mondiale, în protecția mediului sau a animalelor, etc.
Discuțiile cu asemenea persoane sunt pline de entuziasm, sunt pline de idei de schimbare spre bine a lucrurulor ce domnesc în univers.
Extrovertiții nu sunt niciodată persoane plictisitoare, ei sunt optimiști și plini de viață.
Un studiu al cercetătorilor psihologi a arătat că persoanele extrovertite sunt mult mai fericite decât cele introvertite.Mai există un fel de oameni care le place să fie ascultați și să vorbească numai ei. Îți povestesc din amintirile lor, cât de buni erau ei în armată, ce aventuri au facut ei în cutare loc, etc.
Dacă dai să spui și tu ceva, taman atunci au ceva de făcut sau se întorc cu spatele la tine și nu te bagă în seamă.
Dar asta ține mai mult de educatie și înseamnă nesimțire decât o categorie de clasificare!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu