• Psihologie la ziHome       
  • Curiozitati la ziCuriozitati  
  • Informatica la ziInformatica
  • Filosofie la ziFilosofie      
  • Romantism si poeziePoezii         
  • HomeMuzica         
  •      

Ce este durerea ?


Durerea este o informație că undeva în corp are loc o evaziune sau o distrugere.
Cu ajutorul durerii, organismul se păstrează ca un întreg, ca o ființă unică.
Durerea este simțită atunci când creierul nostru primește semnale electrice care sunt trimise de la terminațiile nervoase.
O senzație neplăcută, dureroasa, în primă etapă, are rolul de ne proteja organismul, dar dacă în a doua etapă, această senzație de alarmă față de o agresiune exterioară nu încetează, atunci ea se poate întoarce împotriva însuși a organismului, slăbindu-l în loc să-l ajute. Creierul, la rândul lui, poate elibera endorfine care sunt analgetice și astfel se mai atenuează senzația de durere, dar acest feedback de multe ori nu are loc sau poate fi defectuos.
Industria de medicamente, contra durerii, la nivel mondial produce peste 50 de miliarde de $ pe an. Cu toate acestea, pentru persoanele care sufera de dureri cronice, aceste medicamente sedative nu le ajuta, de obicei sunt ineficiente, în timp ce morfina și alte droguri pot crea o dependență severă.

1. Știința nu înțelege pe deplin acest fenomen

Cred că fiecare dintre noi am simțit și am făcut la un moment dat cunoștință cu durerea. Însă nu toți oamenii simt durerea la fel și la aceeași intensitate.
Durerea este complexă și sfidează capacitatea noastră de a stabili o definiție clară a acesteia. Unii denumesc durerea "ca o senzație neplăcută și răspunsul emoțional la acea senzație.
Durerea este rezultatul unui prejudiciu evident. Alteori, aceasta este cauzată de unii nervi deteriorați care nu sunt atât de ușor de identificat.
Durerea este un amestec complex de emoții, cultură, experiență, spirit și senzație.
Dar dacă oamenii de știință ar putea înțelege pe deplin cum funcționează durerea și de ce aceasta există, ei atunci ar putea ajuta mai mult pe cei aflați în suferință.

2. Durerea cronică micșorează creierul

Viața oamenilor care au dureri continuie este un chin. Ei sunt ușor iritabili și imprevizibili în acțiuni, ceea ce-i face să fie de neînțeles de către ceilalți oameni sănătoși.
S-a demonstrat în urma unor studii că persoanele care suferă mult timp, de dureri cronice, au creierul cu 10-11 % mai mic decât al oamenilor non-suferinzi. Nu știe clar de ce, dar se presupune că stresul pe care îl au aceștia zilnic face ca neuronii lor din creier să fie mai hiperactivi și obosiți.

3. Creierul nu simte durerea

Pare paradoxal dar tocmai creierul, cel care interpretează și produce durerea, ca organ, el nu simte durerea.
Ne doare atunci când ne lovim, când ne tăiem sau un alt organ din corpul nostru suferă. Durerea o simțim acolo unde este cauza. Cu toate acestea, creierul, pe el însuși nu-l doare.
Acest lucru l-au constatat doctorii în urma multor operații efectuate pe creierul uman.

4. Unele animale pot tolera bine durerea

Un studiu recent a constatat că un șobolan mic și fără păr și aproape orb care trăiește în subteranele orașelor din SUA nu simte durere atunci când este atacat cu acid sau cu spray de ardei iute.
Deasemenea, homarii nu simt nicio durere, chiar și atunci când aruncați în apă clocotită.
Animale de cercetare ar putea oferi unele indicii pentru oamenii de știință care se ocupă cu studiul durerii și astfel pe viitor ei ar putea crea unele calmante eficiente pentru suferinzii cronici.

5. Femeile simt mai multă durere decât bărbații

Orice bărbat care a urmărit o femeie care născut un copil fără a folosi calmante, ar jura că ele pot tolera orice fel de durere.
Dar adevărul este că femeile au mai mulți receptori de durere decât bărbații. Ca un exemplu, femeile au 34 de terminații nervoase pe centimetru pătrat pe pielea facială, în timp ce bărbații au o medie de doar 17.
Poate că de asta pe ele, femeile, natura le-a înzestrat cu mai multă sensibilitate și rafinament.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu