• Psihologie la ziHome       
  • Curiozitati la ziCuriozitati  
  • Informatica la ziInformatica
  • Filosofie la ziFilosofie      
  • Romantism si poeziePoezii         
  • HomeMuzica         
  •      

Hipnoza - sugestie manipulatorie


        Hipnoza este o sugestie manipulatorie și care cu ajutorul ei se poate crea o stare de percepție alterată a conștiinței.
Nucleul conștiinței noastre, atunci când se află în starea de veghe (trează) primește toate mesajele de la senzorii externi (simțul auzului, tactil, olfactiv, etc.) trecute prin filtrul barieră de logică reală al creierului mare.
În timpul somnului (starea de vis) nucleul conștiinței este găzduit de creierul mic. Aici bariera logică este înlocuită cu o membrană generatoare de vise, și toate mesajele care vin din exterior sunt acum conectate la aceasta (de aceea când suntem strigați în timpul somnului, noi auzim prima dată ca prin vis !). În acest moment vulnerabil, cu anumite condiții, se poate crea o portiță deschisă care să primească comenzi sugestive din exterior.
Pentru a aduce un pacient în stare hipnotică se folosește metoda inducerii unei stări de monotonie audio, vizuală, somnolență, i se cere o încredere totală, i se sugerează parcurgerea unui tunel de liniște sufletească, rezultând 'o adormire din picioare'
Nu toți oamenii se pot manipula prin hipnoză, mai predispuși sunt cei cu autosuficiență scăzută, naivitate crescută, percepție neclară a identității, încredere în sine scăzută, dependență emoțională, masochism, etc.
Cercetătorii afirmă că un procent de 10-15% dintre oamenii adulți sunt susceptibili de hipnoză (femeile sunt mai predispuse decât bărbații), iar la copii procentul este mult mai mare datorită imaturității lor.
Se folosesc de hipnoză cine poate, în sens pozitiv sau negativ, fiecare după scopul urmărit, astfel :
  • Doctorii psihologi folosesc hipnoza pentru studiu, dar au și aplicații practice de tratare a traumelor emoționale, tratarea fobiilor, combaterea durerii, a stresului sau a unor stări de depresie.
  • Liderii spirituali, preoții o folosesc în timpul practicilor religioase. Oamenii caută alinare permanentă la frica lor de necunoscut, de moarte, și care le generează o neliniște. Credința le asigură pacea interioară și le dă un sentiment de încredere.
    Dar dăruirea și încrederea sunt tocmai primele condiții perfecte pentru înfăptuirea hipnozei. (am văzut la televizor cum unii predicatori, invocând că au o legătură cu divinitatea, puteau să inducă la unii creduli 'a se citi credincioși' stări euforice, extaz, însoțite adeseori cu manifestări asemănătoare crizelor de epilepsie)
  • Yoghinii pot singuri să-și provoace intrarea în transa hipnotică, astfel ei își pot autocontrola unele ritmuri biologice cum ar fi : bătăile inimii și respirația.
  • Fachirii, magicienii folosesc hipnoza (alături de iluziile optice) asupra publicului pentru a-și crea fascinantele lor spectacole.
  • Circarii folosesc acest fenomen ca o legătură, ca o punte de comandă, către animalele lor din arenă.
  • Unii conducători și politicieni au un mare har, ca prin discursurile lor de oratorie și făcând unele gesturi emoționante, pot să fascineze, pot să electrizeze mulțimea, dominând-o printr-o psihoză.
    Că o fac conștient sau nu, că o fac direct sau prin mas-media, ei în felul acesta își ating obiectivul final, cel de influență socială.
  • O categorie, mai nouă apărută este cea așa-zișilor profesori de hipnoză. Se cred cei mai buni, organizează cursuri plătite, fac demonstrații, scriu cărți în domeniu, dar în realitate ei folosesc aceste preocupări mai mult pentru a le aduce un profit economic.

Conştiinţa, complexă şi subtilă, poate fi deteriorată sau anulată printr-o simplă mărire sau scădere a intesităţii oricăruia dintre simţuri, procedura specifică din hipnoză. Iar intensificarea unui singur simţ de către un mediu nou poate hipnotiza întreaga comunitate. (Marshall McLuhan)

În aceeaşi categorie : Adevărul despre yoga
HIPNOZA se poate întâmpla chiar i pe cale naturală :
- Eram elev la liceul GUG din Iași. În una dintre zile, m-am urcat în autobuzul GUC - Copou. M-am poziționat în spatele autobuzului, privind pe geam. Se vedea Soarele, puternic, de după amiază, Soarele a început să vină spre mine, hipnozidu-mă, pierzându-mă ! M-am trezit undeva pe la capătul liniei, în Copou.
- Doamne ce caut eu aici, că eu trebuia să fi coborât în Podul Roș !
M-am întrebat atunci eu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu